David Forsman som vill starta arrangörsnätverk i Norrland. Foto: Anders Wkström/SR
Umeå

Samarbetande arrangörer ska locka artister

2:06 min

Det kommer för få band till scenerna i norra Sverige. Idag samlas omkring 10 arrangörer efter norrlandskusten med förhoppningen att tillsammans kunna locka musiker norrut.

– Vi har börjat med att jag har tagit tag i folk från Luleå till Sundsvall och allt däremellan. Sen vet jag att Östersund är peppade på att komma med, säger David Forsman från föreningen Humlan i Umeå. Det är han som dragit igång samarbetet som går under arbetsnamnet "Norrlands arrangörer".

– Vi tänkte; vi gör en första träff och ser om det här överhuvudtaget är möjligt. Alla arrangörer och bokningsbolag är väldigt glada för just idén, så det verkar då gå bra i alla fall, säger han.

Det är den nya svenska musiken som inte kommer längre än till mellansverige. Men med samarbete ska den komma norrut.

Större bokningsbolag satsar huvuddelen av krutet på festivaler där man vet att det kommer folk. Små scener ger oftast små inkomster och kan det är här som "Norrlands arrangörer" vill komma in och erbjuda artisterna fler jobb och dela på kostnader för resor och annat.

– Det funkar lite så här redan nu, bland annat så har Umeå, Luleå och Skellefteå pratat ihop sig kring bokningen av Pernilla Andersson.

-- Men är inte det här helt enkelt ett bokningsbolags syssla? Att ta reda på och hitta och se till att akter och orkestrar kommer ut?

Jo det kan man ju tycka, men det finns inte så många bokningsbolag här uppe i norrland, förklarar David Forsman.

Det finns redan nu ett mindre samarbete arrangörer emellan men visst ska det bli mer säger David Forsman.

– Eftersom det finns ett så stort intresse för det här bland arrangörerna i norr så måste det bara funka. Jag ser det inte som något problem. Jag hoppas innerligt att det här ska bli skitbra, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista