Skellefteå

Löpartalang i Skellefteå får tävlingstillstånd

Löpartalang får tävlingstillstånd
1:37 min

I Skellefteå finns en av Sveriges snabbaste löpare. Jeri Emeru som kom till Sverige som asylsökande i somras gör tider i svensk elitklass, men inte förrän nu har tiderna kunnat registreras.

Jeri Emeru från Etiopien har haft stora framgångar i löpartävlingar i Sverige.

– Det är ganska enkla tävlingar, enkelt eftersom jag alltid tyckt om att springa, förklarar hon.

Hittills har hon varit med i fyra tävlingar och tränare Kenth Norström är imponerad.

– Hon har gjort goda resultat i allihop. Dessutom är hon ju inte riktigt van det här klimatet så det är makalöst så duktig hon är, säger han.

Jeri Emerus resultat på 5 000 och 10 000 placerar henne bland Sveriges bästa löpare.

Hon slog ett 11 år gammalt banrekord på DM i Skellefteå och vann Umeåkvartsmaran där hon slog ett 19 år gammalt banrekord.

Tävlingstillståndet innebär att tiderna hon gör kommer med i Svensk friidrotts årsstatistik, men hon får inte tävla på landslagsnivå, eftersom hon inte är Svensk medborgare.

– Här önskar man att man kunde göra som det sker med vissa företagsledare att de lite snabbare får medborgarskap i Sverige. Det hoppas jag att vi kan hjälpa henne med  här också. För om ingen gör något kan det gå fem år innan hon blir svensk medborgare, säger Lennart Jonsson, som är klubbdirektör i Skellefteå AIK friidrottsklubb.

– Jag hoppas verkligen att hon via våran hjälp, dels får stanna, dels får utveckla sig och bli bättre och kan gå vidare på ett eller annat sätt, säger han.

Och Jeri Emerus personliga mål för framtiden är att slå rekord på både 5000 och 10 000 meter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".