Malin Lindgren har länge haft funderingar på en föräldragrupp för funktionsnedsatta Foto: Inga Korsbäck/SR
Umeå

Föräldrautbildning för funktionsnedsatta

Föräldragrupp funktionsnedsatta
1:09 min

Föräldrautbilldning för nyblivna föräldrar på bvc har funnits länge. Mer ovanligt är grupper som vänder sig till föräldrar med en funktionsnedsättning. Men efter nyår kan det bli ändring på det. Malin Lindgren cirkelledare inom ABF i Umeå har som mål att starta en grupp.

Malin Lindgren cirkelledare inom ABF i Umeå har som mål att starta en grupp.

– Därför när jag gick den här traditionella föräldrautbildningen som bvc, mvc och familjecentralerna har, där tog man aldrig upp ens det perspektivet. Man nämnde aldrig att det kunde finnas föräldrar med en funktionsnedsättning och inte heller barn med en funktionsnedsättning, säger Malin Lindgren.

Malin Lindgren som själv har en funktionsnedsättning och som har två barn gör just nu sin arbetspraktik hos ABF Umeåregionen. Med sin lärarutbildning och som utbildad cirkelledare så har hon länge gått å funderat på att det borde finnas en föräldragrupp för föräldrar med en funktionsnedsättning å nästa år hoppas hon kunna vara igång:

– Där man kan utbyta erfarenhet med varandra och prata om viktiga frågor som känns angelägna. Nu har jag många vänner som har olika funktionsnedsättningar, men de har inga barn och av de vänner som har barn de har inga funktionsnedsättningar.

– Så jag har inte hittat dem i mitt privata nätverk, så då måste jag skapa ett sådant nätverk, säger Malin Lindgren.

Studiecirkeln som Malin Lindgren planerar i ABF:s regi kan komma att finanseras med medel från Umeåregionens projekt "familjepeppen".

Reporter Inga Korsbäck

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".