1 av 2
Funktionsnedasatta har högre ohälsa säger Jens Ineland forskare Umeå Foto: Inga Korsbäck/SR
2 av 2
Dåligt bemötande påverkar hälsan säger Malin Lindgren Foto: Inga Korsbäck/SR
Umeå

Onödig ohälsa hos funktionsnedsatta

Onödig ohälsa
1:41 min

Om tio år ska länsborna ha världens bästa hälsa och friskaste befolkning. Men för att landstingets mål ska bli verklighet krävs särskilda insatser för personer med funktionsnedsättning.

Vid en seminariedag i Umeå i onsdags om den onödiga ohälsan hos funktionsnedsatta presenterade Jens Ineland lektor vid Umeå universitet viss fakta:

– Generellt sett har folkhälsoläget förbättrats. Däremot så finns en väldigt stor del av den samlade ohälsan belägen hos människor med funktionshinder och som rapporterar tio gånger så hög ohälsa än folk i allmänhet, säger Jens Ineland och fortsätter:

– Så vill man jobba folkhälsopolitiskt, så bör det vara en prioriterad grupp, säger Jens Ineland, lektor vid socialt arbete vid Umeå universitet.

Att inte få jobb, att bli behandlad annorlunda är något som kan orsaka ohälsa menar Jens Ineland, en av föreläsarna på Västerbottens läns landstings, Försäkringskassans och handikapp föreningarnas seminariedag om onödig ohälsa hos personer med funktionsnedsättning.

Malin Lindgren som själv har en funktionsnedsättning har erfarenhet av hur dåligt bemötande kan påverka hälsan:

– Ett kränkande bemötande kan få negativa effekter på hälsan.

Då tog du som exempel bemötandet från Försäkringskassan!

– Precis och att man inte blir trodd på det man säger att funktionsnedsättningen ifrågasätts.

Vad har du för funktionsnedsättning?

– Jag har damp, ADHD och har svårigheter att planera och strukturera min tillvaro och mitt liv och har svårt att sortera olika intryck från omgivningen och att jag är stresskänslig, säger Malin Lindgren som säger att hon klarar av att jobba halvtid.

Försäkringskassans beslut att inte bevilja Malin Lindgren sjukersättning på halvtid försämrade Malin Lindgrens hälsa och Malin har överklagat Försäkringskassans beslut.

Andra faktorer som kan påverka hälsan är hinder i vardagen och som är viktiga att åtgärda säger Birgit Högberg, HSO Västerbotten:

– Att man anpassar lokaler så att man kan komma in och att man hjälper personalen så att de får goda kunskaper om hur man bemöter funktionsnedsatta på ett bra sätt, säger Birgit Högberg.

Under seminariedagen samlades bland annat landstingspolitiker, tjänstemän och företrädare från handikapprörelsen och Försäkringskassan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".