Foto: Anders Ekholm SR Gävleborg
Umeå

Brist på ambulanser på helgerna

Brist på Ambulanser
1:30 min

Ambulanspersonalen i Umeå är i behov av en bemannad bil till under helgerna, idag finns det två ambulanser i tjänst under hela helgen och det är på tok för lite tycker Ronny Friberg, biträdande avdelningschef.

– Vi skulle behöva en dygnsbil till i Umeå. Vi har ju satellitstationer som vi kan kalla in i Robertsfors, Nordmaling och Vännäs, men de ligger ju långt bort, upp till sex mil som längst, säger Ronny Friberg.

Under helgerna finns det två ambulanser i tjänst under dygnet och de har jour över 120.000 invånare. När de är ute på jobb så kallas satelitstationernas ambulanser in närmare stan, vilket blir aktuellt dagligen enligt Ronny Friberg.

Bristen på ambulanser i Umeå innebär att det idag förekommer väntetider även för så kallade prio ett larm, ringer du och behöver ambulans så meddelar Larmcentralerna om det är väntetid eller inte, är du inte alvarligt skadad så är det i vissa fall bättre att ta sig till sjukhuset på egen hand.

Det här innebär också att ambulanspersonalen får prioritera sina utryckningar.

– Det kan vara så att man redan hunnit in i hemmet och får lov att vända i dörrn. För det mesta förstår folk att det kan vara någon som är mer allvarligt sjuk än man själv, men visst är det snopet när ambulansen har kommit och så drar man bara, säger Ronny Friberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".