1 av 2
Det var flest män som kom för att lyssna till kommunens information om upphandlingar Foto: Inga Korsbäck/SR
2 av 2
Ahmed Hersi ville veta mer för att kunna lägga anbud Foto: Inga Korsbäck/SR
Umeå

Umeå kommun vill bli bättre på affärer

1:11 min

Umeå kommun köper varor och tjänster för 2 miljarder varje år. För att informera umebor om hur det är att göra affärer med kommunen hölls ett offentligt möte som var välbesökt.

Minst 140 personer kom i onsdagskväll för att höra vad kommunens närlingslivschef Roland Carlsson hade att säga om kommunens policy vid upphandlingar:

– Vi ska bli en bättre köpare och vi vill också att leverantörerna på olika sätt lättare ska ha lättare att lämna anbud till oss, säger Roland Carlsson.

Allt mer av Umeå kommuns verksamhet läggs ut på entrepenad och Umeå kommun är också en stor köpare av olika tjänster och kommunens upphandlingchef Egil Nylén inormerade om vilka regler som gäller vid offentliga upphandlingar.

– Vi har ett speciellt förfarande när vi går ut och upphandlar. Ju mer de känner till och vet hur de ska agera desto större möjlighet har vi att få in fler anbud och få en bra konkurrens i upphandlingssituationen, så det är jätteviktigt för oss, säger Egil Nylén,

Just nu gör Umeå kommun en hel del när det gäller kontakten med näringslivet. En företagslots har inrättats för att öka dialogen mellan kommunen och företagarna. För att öka kunskapen om upphandlingar ska politikerna nästa vecka informeras om kommunens upphandlingar.

Entreprenören Ahmed Hersi från Umeå var nöjd med informationen som gavs:

– Hur den här processen går till, vad är det som avgör, är det förfrågningsunderlaget eller något annat som ligger till grund för vilken som vinner ett anbud. Så det var bra att de gjorde det tydligt hur reglerna är vid upphandling, säger Ahmed Hersi.

Reporter Inga Korsbäck

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista