Kulturnatta i Åsele där kommunen satsar mycket på föreningslivet. Foto: Örjan Holmberg/SR
Länet

Stora skillnader i kultursatningar i länet

1:42 min

Det är stora skillnader mellan hur länets kommuner satsar på kultur. De största kommunerna satsar mest utanför bibliotek och musikskolor medan småkommunerna lägger pengarna på den kommunalt drivna kulturen.

Statens kulturråd har gjort en landsomfattande undersökning av hur mycket offentliga medel det satsas på kultur. Den visar att de små kommunerna väljer att främst satsa på kärnverksamhet som bibliotek och musikskola medan det satsas lite på övrig kulturverksamhet.

I de största kommunerna Skellefteå och Umeå satsas det mer pengar på kultur utanför de kommunala biblioteken och kulturskolorna, men bland småkommunerna utgör Åsele ett undantag genom att också satsa en hel del på kultur inom föreningslivet.

Georg Andersson, kulturintresserad politiker som varit med länge som både landshövding och socialdemokratiskt statsråd har tittat på kulturrådets siffror. Han slås av vilken stor skilnad det är mellan de olika kommunernas satsningar.

– I Umeå handlar mer än hälften satsning om allmän kulturverksamhet och det är mer än 800 kronor per invånare. Medan Nordmaling enligt det här sättet att redovisa bara satsar 14 kronor per invånare.

Alla kommuner satsar på bibliotek. I Sorsele går nästan hela kulturbudgeten till biblioteket, men den allmäna ickekommunala kulturen har helt olika förutsättningar och får mest stöd på stora ställen som Skellefteå och Umeå.

Det finns tecken på att kulturen kommer att uppvärderas de närmsta två åren. I Vindeln säger kulturchefen Carl-Axel Gyllenrahm att kommunen förbereder en satsning med tydligare mål för kulturpolitiken.
I Lycksele har fullmäktige just klubbat igenom en kulturbudgetsökning med över en miljon. Kulturhuvudstadsåret kommer att dra med sig hela länet, tror Georg Andersson.

– Jag tror att kulturell aktivitet i Umeå mycket väl kommer att smitta av sig för jag vet att mycket av planeringen sker utifrån ett sånt perspektiv; att man försöker få in aktiviteter som utförs i de olika kommunerna runt om i länet och kanske i vidare mening i Norrland, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista