Människor dör i polisens fyllecell. Foto: Gunnar Lundmark/Scanpix
Död i arresten

Många döda i polisens arrester

"Vi är bara skräp"
2:08 min

Polisen har inte den medicinska utbildning som krävs för att avgöra om någon ska läggas i arresten eller skickas till sjukhus. Det visar en granskning som P4 Västerbotten har gjort.

Den 2 juli i somras avled en man i arresten hos polisen i Umeå. Morgan Engeldahl har levt ett liv med tungt missbruk, och vet hur det känns att ligga i arresten.

Morgan Engeldahl har levt ett liv med tungt missbruk, och vet hur det känns att ligga i arresten

– Vi är ju skräp. Vi är mest bara obekväma, konstaterar han.

I den granskning som Sveriges Radio gjort så har 23 personer dött de senaste tio åren i polisens arrester, självmord undantaget.
Då är inte landets största distrikt, Stockholms län inräknat. De siffrorna har inte Ekot fått tag på.

Som det ser ut idag så är det vakthavande befäl vid varje polisarrest som tar beslutet ifall en person ska sättas i arresten eller skickas till sjukhuset. Problemet är att de inte har den medicinska utbildning som krävs.

– Vi tycker den här situationen är orimlig, säger Lena Nitz ordförande i Polisförbundet.

– Vi tycker att det är både olyckligt och orimligt att en polisman ska behöva fatta såna kvalificerade medicinska beslut som man ibland måste göra och som kan leda till allvarliga konsekvenser. Det värsta som kan hända är att någon person avlider i våra celler. Det har hänt förr och det vill vi absolut inte ska hända igen, understryker hon.

Under 80-talet fanns det cirka 25-30 tillnyktringsenheter, TNE. Dit kunde polisen ta personer som var påverkade av alkohol och narkotika, där övervakades sedan personerna av medicinsk personal.

Idag finns det 11 TNE-enheter kvar, många i storstäderna. Och där det inte finns någon TNE-enhet blir polisen tvungna att lägga personen i arresten.

Den förändringen påverkar alla, säger Gerhard Larsson som leder missbruksutredningen på Socialdepartementet.

– Det har varit en negativ utveckling för främst de människor som är påverkade, men också för de knepiga ställningstagandena för polisens vidkommande, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".