Elektrikerna har fått ett nytt avtal

Konflikten blåstes av sent i går kväll sedan parterna accepterat medlarnas slutbud. Det blev ett treårigt avtal som ger 6,7 procent på tre år, men ackorden höjs mer än den fasta lönen - 9,3 procent. I avtalet har parterna också fått en lösning på problemen tvister om arbetsmiljön.

Enligt avtalet ska Arbetsmiljöverket ha tillsyn och det slutliga avgörandet i arbetsmiljötvister, som oftast handlar om pressade byggtider.

Facket Elektrikerförbundet ser avtalet som en väg mot bättre arbetsmiljö. Om inte arbetsgivaren följer Arbetsmiljöverkets beslut blir det ett brott mot kollektivavtalet som ger facket rätt till skadestånd.

- Lösningen på arbetsmiljöfrågan kommer att ge återverkningar på hela arbetsmarknaden, säger förhandlingschefen Ronny Wenngren till TT.

Arbetsgivarna i Elektriska installatörsorganisationen EIO är också positiva. Enligt förhandlingschefen Åsa Kjellberg Kahn innebär avtalet att risken för dubbla skadestånd i praktiken har eliminerats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".