Inte klart med nattpersonal på sjukhuset

Det är ännu inte klart hur landstinget ska klara nattbemanningen med sjuksköterskor på Universitetssjukhuset i Umeå i sommar. Under våren har strider rasat kring att landstinget sagt upp arbetstidsmodeller och det har gjort det svårt att bemanna nätter.

När personal från en del klinker på Universitetssjukhuset i Umeå gick tillbaka till det centrala avtalet istället för att välja någon av de tre arbetstidsmodeller som facken och landstinget kommit överens om, visade det sig att många var anställda bara för dagjobb. Därför är det nu svårt att få personal till natten.

- Nu gruvar man sig för att komma tillbaka efter semesterperioden, och de som jobbar första semesterperioden sliter ju så att de kommer väl att sova under hela sin semester skulle jag tro, säger Ewy Gustafsson, vice ordförande för Vårdförbundet i länet.

Personal på kliniker som förlorat på att få sina modeller uppsagda har reagarat starkt och varnade tidigare i vår just för att det skulle bli problem med nattbemanningen.

Nu beordrar landstinget personal till natten. På de kliniker som ser ut att få problem med nattpersonal i sommar erbjuder man med 4000 kronor extra i månaden för att ta på sig nattjobb frivilligt. Detta är preliminära lösningar.

Den 15 juni ska landstinget vara klara med hur man ska klara nattbemanningen på de kliniker som inte valt modell än. Ewy Gustafsson säger att det blir tufft om det inte löser sig.

- Då lever vi ju kvar i en beordringssituation som är ohållbar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista