Kampanjdag ska minska rökning

I dag är det den tobaksfria dagen, som firas årligen världen över. Förhoppningen är att få ner antalet rökare i fler länder, främst i Asien. Men även här hemma i Sverige. I år betonas kopplingen mellan rökning och fattidom.

I dag röker 17 procent av svenskarna, och Sverige var det första landet som nådde Världshälsoorganisationen WHO:s mål att komma under 20 procent.

- Frågan är hur långt ner vi kan komma. En rejäl skattehöjning på tobak skulle säkert få ner siffrorna ytterligare, men även utan en sådan går det nog att minska antalet rökare ytterligare, säger Anna Östbom på Statens folkhälsoinstitut till TT.

Årets tema på tobaksfria dagen är kopplingen mellan tobak och fattigdom. En stor andel av de fattiga i Asien och Afrika är rökare. Men kopplingen finns även i de rika länderna i väst.

I Sverige, liksom i många andra västländer, är det numera främst lågutbildade och socialt marginaliserade människor som röker - till skillnad från förr då rökning ansågs finare.

Den vanligaste rökaren i Sverige är en ensamstående, korttidsutbildad kvinna. Bland männen återfinns, relativt sett, det största antalet rökare inom gruppen förtidspensionärer.

- En gång i tiden var det överklassen som rökte, nu är det främst underklassen. Ju sämre förutsättningar i livet, desto vanligare är det att man röker, säger Anna Östbom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista