Åtal för brand i Lycksele

Idag åtalades två unga Lyckselekvinnor, 16 och 18 år gamla, för att de orsakade den brand som förstörde Tingshuset i Lycksele på Kristi Himmelfärdsdag. De åtalas också för att en knapp vecka tidigare ha satt eld på Tannbergsskolan, en brand som räddningstjänsten lyckades släcka.

Nu är polisens tekniska undersökning färdig och den visar att flickorna, precis som de själva berättat i förhör, har använt bensin för att anlägga båda bränderna. Bensin, som de direkt innan hade tankat i PET-flaskor och sedan hällt ut på brandplatserna och tänt på. De har inte varit påverkade av alkohol eller andra droger, säger de i förhören, och de har varit lika delaktiga i det som hände. Direkt efter att de hade tänt på och såg att bränderna tog sig så gick de därifrån.   

Anhölls dagen efter branden

Det var tidigt på Kristi Himmelfärdsdag den 20 maj som branden i det gamla tingshuset i Lycksele startade. Ganska snart stod det klart att branden var anlagd. Dels genom fynd på brandplatsen, dels genom att en person berättade för polisen om sina misstankar. Dagen efter branden i tingshuset, hämtade polisen de båda flickorna till förhör. De anhölls samma dag efter att de erkänt att de anlagt bränderna i tingshuset och vid Tannbergsskolan, och häktades dagen därpå.

Grov mordbrand

Nu åtalas de för grov mordbrand för tingshusbranden och mordbrand vad det gäller Tannbergsskolan. Det betyder inte att någon människa dött eller skadats vid bränderna. Det kallas mordbrand ändå och är ett brott som lagen ser allvarligt på. Straffet är mellan sex och tio år för den som fälls för grov mordbrand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista