Sverige

Posten rundar biluthyrningslag

1:35 min

Flera gånger i veckan hyr Posten ut flera hundra bilar till olika företag i landet. Dotterbolaget Tidningstjänst hyr in 120 av 150 bilar i Norra Västerbotten och Norrbotten från Posten. Men att ett statligt företag hyr ut bilar gillas inte av biluthyrningsbranschen.

– Jag har ställt mig frågan när jag startade den här verksamheten varför inte Posten ska följa lagen när vi andra biluthyrare måste ha hyrbilstillstånd och hyrbilsregga bilarna och ha högre försäkringspremie och än det ena än det andra. Varför ska inte Posten göra det då? undrar Robert Esbeoglu, biluthyrare i Norrköping.

Flera timmar per natt hyr Posten ut över 600 bilar till olika tidningsdistributörer över landet. Men samtidigt saknar Posten tillstånd att bedriva biluthyrning. För att kringå lagen leasar istället företaget ut bilarna mot ersättning vilket som upprör biluthyrare.

-- Ja jag tycker att det är illojalt. säger Roger Ekdahl, vd för organisationen Biluthyrarna.

– Det är illojal konkurrens att de driver verksamhet utan att ha tillstånd till det. Dessutom ett statligt företag, det tycker jag är rent bedrövligt.

Om man är två företag som vill låna bilar av varandra, ska man inte kunna göra det då utan att behöva använda sig av bilutbyrningslagen?

– Nej. Inte så länge man tar betalt. Då får man låna ut den här bilen gratis till det andra företaget. Nån utav företagen äger ju bilen och ska man klara sig undan biluthyrningslagen måste man låna ut bilen helt fritt, utan ersättning, säger Roger Ekdahl, vd för organisationen Biluthyrarna.

Men Posten anser att man följer lagen.

– Jag kan bara konstatera att våra jurister anser att det går till på rätt sätt, men att gå in närmare på juridiska terminer det kan jag inte göra, säger Viktor Svensson, pressinformatör på Posten.