Vännäs

Planer på biogasanläggning i Vännäs

2:20 min

I Vännäs i Västerbotten vill ett 10-tal lantbruk slå sig samman i en gemensamhetsanläggning för att kunna producera biogas. En förstudie har gjorts och Stellan Strand är en av bönderna i Vännäs som hoppas mycket på projektet.

– Det här är ett jättebra projekt för oss. Jag har en liten gård med bara 26 kor och för att det ska funka med biogas för mig så är en gemensamhetsanläggning nödvändig, säger Stellan Strand.

Initiativtagare till förstudien och projektet i Vännäs tillsammans med bönderna är näringslivsservice i Vännäs, intresseorganisationen Biofuel region och Lantbrukarnas riksförbund. Tanken är att Vännäsbönderna ska kunna använda biogasen från gemensamhetsanläggningen till el, värme och fordonsgas. Biogasen ska utvinnas från gödsel, energigrödor och slaktavfall.

Det görs för tillfället satsningar på lantbruksdrivna biogasanläggningar på flera håll i de fyra nordliga länen. Två biogasanläggningar är redan i drift på lantbruk på Alviksgården i Norrbotten och Yttergärde i O-viken i Jämtland och ytterligare minst nio är på projekttstadiet. Förutom den i Vännäs finns liknande tankar i Ånäset, Lycksele och Storuman i Västerbotten.
I Jämtland är en biogasanläggning på gång i Hammerdal utanför Strömsund. På projektstadiet i Norrbotten finns en tänkt gemensamhetsanläggning i Lill-Pite och en i Jouksengi. I Västernorrland kan lantbruksdrivna biogasanläggningar bli verklighet Näfstagård utanför Sundsvall och i Örnsköldsvik.

Att få i gång en biogasanläggning är förstås inte gratis. Anna Säfvestad Albinsson från Biofuel region är projektledare för gemensamhetsanläggningen i Vännäs. Hon vågar inte spekulera i vad anläggningen där kommer att kosta.

– Det beror förstås på hur stor anläggning man har tänkt bygga. Det fina är att vi kan få investeringsbidrag på upp till femtio procent från landsbygdsprogram och länsstyrelse. Vi funderar också på hur bönderna ska kunna gå ihop och bilda exempelvis en ekonomisk förening för att få i gång anläggning, säger Säfvestad Albinsson.

Gemensamhetsanläggningen i Vännäs är alltså fortfarande bara på planeringsstadiet, men bonden Stellan Strand är säker på att den kommer till stånd för eller senare. Hans dröm är att kunna utvinna fordonsgas från anläggning.

– Det vore trevligt om jag kunde köra min traktor på biogas innan jag går i pension, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista