Försäkringskassan

Sorgepeng med ny lag

1:48 min

Sorg är ingen sjukdom och då ska den sörjande heller inte sjukskrivas, enligt försäkringskassan. Men från årsskiftet ska en förälder som mister sitt minderåriga barn kunna få tillfällig föräldrapenning i tio dagar - ett slags sorgepeng.

Tord Andersson i Östersund miste sin son Joel för åtta år sedan, och han tycker att den nya lagen är alldeles för snålt tilltagen:

– Efter begravningen kan man börja sörja. Då inser man på allvar vad som har hänt. Innan dess befinner man sig i något slags hyperaktivt chocktillstånd. Det är snarare så att man är mera arbetsför den första tiden, eftersom man går på adrenalin, än efter ett par veckor när det sjunker in. Då blir man fullkomligt förlamad. Så var det åtminstone för mig, berättar Tord Andersson.

Den nya lagen om tillfällig föräldrapenning ska gälla båda föräldrarna och utesluter inte heller en sjukskrivning, om sorgen övergår i en depression till exempel.

Tord Andersson miste sin fjortonårige son Joel i leukemi 2002, och han var själv sjukskriven i ett halvår efteråt, men menar att sorg är väldigt individuellt, och kan inte mätas i antal dagar:

– Det som är upprörande är att gränsen är satt vid tio dagar. Ingen är arbetsför efter tio dagar om ens barn har dött, menar Tord Andersson.

Den så kallade sorgepengen, eller den tillfälliga föräldrapenningen, utesluter inte i sig att föräldern kan bli sjukskriven efter de tio första dagarna. Men Tord Andersson menar att försäkringskassans hårda bedömning kan leda till att de betraktar tiodagarsgränsen för sorgepengen som en norm för hur länge det är rimligt att stanna hemma:

– Då har ju den nya lagen motverkat sitt syfte. Då blir det ju svårare för sörjande föräldrar att kunna få ut sin sjukersättning, avslutar Tord Andersson.

Reporter: Agneta Nilsson, P4 Jämtland
agneta.nilsson@sr.se