Eu-pengar till länet

Elva projekt i länet har tilldelats sammanlagt 7,1 miljoner kronor i EU medel. Sorsele Proving Ground får drygt .1,6 miljoner kronor och Trätek i Skellefteå har beviljats 3 miljoner kronor.

Sorsele Proving Ground får drygt 1,6 miljoner kronor för att ordna minst två etableringar av biltestverksamhet i Sorsele. 
I snart fyra år har kommunen arbetat för att locka biltestetableringar till kommunen.
I en förstudie under förra året har man fått 70 förfrågningar från hela världen om möjligheterna att genomföra testverksamhet i Sorsele.

Även Trätek får pengar

Trätek i Skellefteå har beviljats 3 miljoner kronor för att etablera ett svenskt provningsinstitut för certifiering av byggprodukter för den japanska byggmarknaden.
Japan har infört hårdare krav på byggnadsmaterial och byggnadsdelar. Provning och godkännande av produkterna kan endast ske i Japan med några få undantag. Idag saknar Europa ett Certifieringskontor. Nu hoppas man att kunna öppna ett sådant i Skellefteå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista