Umeå

Sångkraft får arrangera körfestival

1:22 min

Midsommarveckan 2014, mitt under pågående kulturfestivalsår, arrangerar Kammarkören Sångkraft en internationell körfestival. Umeå kommun stöttar med 100 000 kronor.

Kulturhuvudstadsutskottet sammanträdde igår och beslöt att stötta initiativet med 100 000 kronor.

Marie-Louise Rönnmark (s) är ordförande i kommunstyrelsens kulturhuvudstadsutskott i Umeå kommun.

– Umeå har 80 körer, så Umeå är en stark körstad, konstaterar hon.

Festivalen som fått namnet A Choral Midsommers Light´s dream Umeå Choire Festival får stöd från utskottet under förutättning att de också utvecklar fomer för en operativ samverkan med körlivet i Umeå kommun, utvecklar den svenska körtraditionen i ett europeiskt perspektiv och söker flera finansiärer i det fortsatta arbetet.

– Idag har vi också fattat beslut om att vi ska säga ja till att till exempel Sångkraft kan verka för en körbiennal i framtiden. Den nordiska och sveska körtraditionen ska vi lyfta fram på europanivå och då ska vi vara stolta över det vi har själva också, säger Marie-Louise Rönnmark.

Festivalen ska ge de många körerna i regionen och Sverige att möta andra körer från hela världen. Körsång är en folkrörelse med cirka 600  000 utövare. Bara i Umeå finns cirka 80 olika körer av olika slag.

– Riga är otroligt starka när det gäller körer. Där har vi ytterligare ett samarbete mellan varandra som kan stärkas, tror Marie-Louise Rönnmark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista