Borrkärnearkivet har fått bygga ut igen. Foto: Magnus Bergner, SR.
Malå

Världens största lager återinvigt

1:46 min

Nu är den det utökade borrkärnearkivet i Malå formellt invigt och det är arkivets andra utbyggnad på bara fyra år. Här lagras borrkärnor som kan ge prospekteringsföretag en fingervisning om vilka mineraler som finns i berget.

Arkivet har fått ytterligare 1400 kvadratmeter lagringsyta och här lagras borrkärnor från hela Sverige,

– Efter förra utbyggnaden trodde vi att lokalerna skulle räcka till i en sex-sju år, men det har varit sån fart i branschen så att nu är det fullt, säger Kristina Lundmark som är enhetschef på Sveriges Geologiska Undersökning, SGU, i Malå.

Enligt henne är arkivet i Malå ett av världenst största samlade borrkärnearkiv. Här finns ca 17 000 borrkärnor från hela  Sverige samlade på en yta av 7000 kvadratmeter. Om man skulle lägga alla borrkärnor på rad skulle de räcka från Malå till norra Afrika.

OCh det här är ett arkiv som vem som helst utan kostnad kan ta del av, företag såväl som privatpersoner. Hiot kommer bland annat prospekteringsföretag från hela världen. De letar mineraler och gör här de första analyserna av ett visst område med hjälp av arkivets borrkärnor. Det som SGU kräver i gengäld är att få ta del av analyserna.

Den äldsta borrkärnan är från början av 1900-talet och kommer från en plats i närheten av Kvikkjokk.

– Den är faktiskt fortfarande intressant. Bara för ett par år sedan hade vi ett företag här som undersökte den väldigt noggrant eftersom de höll på med nya undersökningar i samma område, berättar Kristina Lundmark.

Stigande metallpriser har gjort att intresset för att hitta nya fyndigheter har ökat kraftigt. Prospekteringsföretag över hela världen har länge velat ta del av det här arkivet, men sen kom finanskrisen.

– Det blev en ganska dramatisk förändring här. Vi hade haft fullbokat, vi hade haft enormt många besökare men när krisen slog till blev det väldigt tomt i några månader.  Sen började det så sakta rulla igång igen, så nu börjar vi närma oss mer normala nivåer, säger Kristina Lundmark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista