1 av 3
Roger Gustafsson vill ha kvar polisen i Bjurholm. Foto: Tommy Engman
2 av 3
Malin Ek jobabr på bank och är orolig för rån. Foto: Tommy Engman/SR
3 av 3
Rikard Jonsson har skrivit på listorna som ligger i butiken där han jobbar. Foto: Tommy Engman /SR
Bjurholm

Bjurholmsborna vill behålla sin polis

Polisen är tryggheten i en kommun
1:41 min

Nästa vecka tar polismyndigheten bort Bjurholms enda polisbil. Det har fått protesterna att svalla i kommunen och den förre polismannen och kommunalrådet Ingemar Nyman är förbannad.

– Jag vet inte hur man tänker. I vart fall tänker man inte på samverkan mellan kommunen och polismyndigheten, säger Ingemar Nyman som pensionerades från jobb som ensam polis i Bjurholm i november förra året. 

Malin Ek jobbar på Handelsbankens kontor i Bjurholm. Hon har jobbat på kontor som blivit blivit rånade, även om hon själv inte har blivit utsatt.

– Alla rån, även om man inte blivit utsatt själv, påverkar en naturligtvis. Man inser ju hur nära man egentligen är. Det kan ju hända när man minst anar det, säger hon.

I april slutar den civilanställde kontoristen på polisstationen i Bjurholm. Det har varit känt sen länge att det inte skall finnas någon fast polis här.

Bjurhoms kommunalråd kommer inte att medverka till ett samverkansavtal mellan polis och kommun, när polismyndigheten tagit bort den sista polisen, meddelar Ingemar Nyman.

Men nu har Bjurholms invånare mobiliserat sig.  De anställda på  Handelsbanken och Swedbank har skickat en protestskrivelse till justitieminister Beatrice Ask (M) och till länspolischefen  Krister Sandqvist och i ortens butiker ligger namninsamlingar med protester mot
att det blir polisbrist i Bjurholm. Rikard Jonsson som jobbar på konsumbutiken är en av dem som skrivit på.

– Det är självklart vitkigt att vi har en polis i Bjurholm, tycker han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".