Robert Ljungblad arbetar på förskolan Katten Jansson i Skellefteå. Foto: Sofia Strömgren/SR.
Förskolan

Fortfarande få män i förskolan

1:48 min

Endast tre procent av landets förskollärare är män. I Skellefteå kommun finns en önskan om en jämnare könsfördelning, men få män söker de tjänsterna. I platsannonserna får man inte heller rikta sig till enbart män.

Endast tre procent av landets förskollärare är män. Det visar Skolverkets mätning från år 2009. Skellefteå kommun har liknande siffror som rikssnittet, av de nu knappt 500 anställda förskollärarna är bara 19 män. Därför finns också en strävan efter en jämnare könsfördelning, men få män söker de tjänsterna.

– Kommunen har en policy för lika behandling och när det gäller rekryteringar strävar vi efter mångfald, säger Urban Andersson, chef för personal och bemanning på Skol-och kulturkontoret.

Vid rekryteringar måste kommunen följa såväl diskrimineringslagstiftning som rekryteringsriktlinjer och därför kan de inte rikta annonserna enbart till män. Det är alltså behörighet och personliga egenskaper som i första hand prioriteras vid anställning av ny personal. Däremot arbetar kommunen med information och marknadsföring för att locka fler till yrket.

Förskolläraren Robert Ljungblad tycker att det är tråkigt att så få män arbetar inom förskolan eftersom han anser att barn behöver både manliga och kvinnliga förebilder. Själv har han arbetat som förskollärare i fem år och trivs med sitt yrkesval. Däremot önskar han att såväl lön som yrkets status ska höjas. Det tror han kan vara rätt väg till att locka fler män till förskolan.

– Ja, det tror jag. De flesta vill ju ha så mycket lön som möjligt och då söker man hellre jobb som är högavlönade, säger Robert Ljungblad som arbetar på förskolan Katten Jansson i Skellefteå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista