Affisch för folkmusikfestivalen 2011.
Umeå 2014

Duger inte Folkmusikfestivalen?

1:46 min

Vad är det för fel på Umeå folkmusikfestival eftersom den inte omnämns i planerna för Kulturhuvudstadsåret 2014? Frågan ställs av Umeå folkmusikförening som arrangerar festivalen.

Folkmusikfestivalen är en av Umeås stora festivaler sen många år tillbaka. Men den nämns inte som en av de festivaler som kulturnämnden och kulturhuvudstadsutskottet vill satsa på inför 2014.

Varför, undrar bland andra Ulf Persson som är ordförande i Umeå ?folkmusikförening.

– Just det att vi är bortglömda i 2014-konceptet - det känns tråkigt!

Umeå folkmusikfestival har funnits i 25 år och är en av Umeås bredaste festivaler, men den nämns inte alls i Umeås ansökan som Europas Kulturhuvudstad 2010. Och i beskrivningen av kulturhuvudstadsåret omnämns inte folkmusikfestivalen som en av de stora festivalerna. Det upprör föreningens medlemmar.

– Ja, det är klart att vi känner oss förbigångna, men framförall är det tråkigt att Umeå inte ska lyfta fram en festival som är väldigt välkänd i Sverige, säger Ulf Persson.

– Den har ju skapat många positiva upplevelser för folk som har varit här på festivalen och det finns ju fantastiskt mycket musik från länet. Det är märkligt att politiker har så kort minne! För man har ju stått bakom och stött festivalen i många år...

Ordföranden i kulturnämnden i Umeå kommun, Tomas Wennström (S), svarar att det är absolut inget fel på folkmusikfestivalen.

– Men vi pekar ut fem olika festivaler, och dem har vi pekat ut redan i ansökan. Fast det innebär ju inte att alla andra inte ska få pengar eller utrymme.

– Jag förstår absolut att de kan känna sig bortglömda, om man läser det på det sättet. Men det är inte tänkt så att det bara är de här fem... De nämns bara som exempel på Umeå som festivalstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista