Renar i Svansele i november, Foto: Magnus Bergner/SR.
Vapstenupproret

Seminarium och debatt om 40-årig konflikt

1:41 min

I går hölls ett seminarium på Umeå universitet om konflikten mellan samer i Tärnafjällen och  med markägare i området som hävdar att Vapstens medlemmar överskjuter vilt.

Målet är att nå en dialog och förståelse om konflikter som har sitt ursprung 40 år tillbaka i tiden.

Initiativtagare till seminariet var Peter Sköld, professor på Centrum för samisk forskning, och den före detta rennäringstjänstemannen Göran Lundvall.

– Man skulle ha börjat samarbeta för 40 år sen i stället för att... det är 40 års förskjutning av ett samarbete som måste komma igång nu. Men det är sent! Och Peter Sköld har ungdomar omkring sig som forskar och arbetar kring det här. Det kan bidra till att förståelsen ökar, och att det kan bli förbättringar.

Tony Olofsson som är talesperson till Vapstenupproret som kritiserat samebyn för överskjutning av älg.

– Vi satt för ett år sen och diskuterade hur vi skulle komma till tals, och tillsammans med media hittade vi den här vägen - älgjakten, den här känslig. Och tar vi fram hur det förhåller sig tror vi att vi kan lyckas. Och det har vi ju gjort.

– Fast det är otrevligt så är det kanske starten på en bra lösning. Även om det fördjupar konflikten nu, så måste man börja nånstans, om man inte kan prata med varandra på annat sätt, säger Tony Olofsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista