Gunilla von Bergen är samordningsansvarig för hälsovalet i länet Foto: Inga Korsbäck/SR
Landstinget

Bråkdel har aktivt valt hälsocentral

1:16 min

Varje listad patient är viktig för hälsocentralerna i länet. Enligt landstinget så har 195 000 länsbor gjort ett eget val. Men egentligen är det bara 12 000 som gjort ett aktivt val och listat sig på den hälsocentral man vill tillhöra, säger Gunilla von Bergen samordningsansvarig för hälsovalet.  

– Totalt sett är det 195 000 i Västerbotten som har gjort ett aktivt val. Men en del av de valen är gjorda redan innan hälsovalsreformen infördes.

– Det vi vet under 2010 är att ungefär 12 000 bytt hälsocentral, säger Gunilla von Bergen hälso och sjukvårdsstrateg inom Västerbottens läns landsting och samordningsansvarig för hälsovalet.

För ett år sedan så infördes hälsovalet i Västerbottens län och för länsborna så har det inneburit att man idag kan välja att lista sig på vilken hälsocentral som helst. Men än så länge så är det alltså bara 12 000 länsbor som gjort ett aktivt val och fyllt i enkäten för hälsovalet och skickat den till den hälsocentral eller sjukstuga som man vill tillhöra och lista sig hos.

Men enligt landstingets sätt att redovisa listningen så är det 194 998 patienter som redan gjort ett eget val, men det egna valet kan lika gärna vara att man bor nära en hälsocentral och placeras på den automatiskt. Har man fyllt i en enkät så kan det ha varit flera år sedan, men som ändå redovisas som ett eget val i hälsovalet:

– Alla aktiva val har ju fyllt i en blankett, säger Gunilla von Bergen.

Men det kan vara ganska länge sedan?

– Det kan vara ganska länge sedan man valde, avslutar Gunilla von Bergen.

Fakta Hälsoval Västerbotten

  • Hälsoval Västerbotten är en del i regeringens och riksdagens strävan att skapa konkurrens mellan olika aktörer, både privata och offentliga.
  • Bakom Hälsoval Västerbotten finns en lag som trädde kraft 1 januari 2010.
  • Både landstingets egna och de privata vårdgivarna får del av skattepengar utifrån hur många medborgare som listar sig hos dem.
  • Alla som fyllt 16 år och är folkbokförda i Västerbottens län får välja hälsocentral eller sjukstuga.
  • För den som är under 16 år väljer vårdnadshavaren.
  • Vårdgivaren kan inte neka. Har hälsocentralen inte kapacitet just nu måste man anpassa verksamheten inom 3 månader.
  • Om man är nöjd med den hälsocentral man brukar gå till behöver man inte göra ett nytt val.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista