1 av 2
Förskolan Skogsgläntan i Robertsfors. Foto: Anders Wikström/SR.
2 av 2
Patrik Nilsson, socialdemokratiskt kommunalråd i Robertsfors. Foto: Anders Wikström/SR.
Robertsfors

Få vuxna i Robertsfors förskolor

2:05 min

Arbetssituationen på förskolor i Robertsfors kommun är tung just nu. Robertsfors är den kommun i länet som har flest barn per vuxen. 23 barn på en avdelning som byggdes för 15 är realitet på förskolan Skogsgläntan som ligger i centralorten.

– Det är tufft just nu, det är det, säger förskolläraren Eva Söderlund.

Känner du i vardagen att ni är sämst i länet vad gäller bemannning i den här kommunen?

– Nä man lär sig väl leva med situationen som det är, men visst känner man att det är maxat just nu.

I en serie har vi rapporterat vi om hur det ser ut på länets förskolor. När jag besöker Skogsgläntan är det tid för utgång, och det tar längre tid än vanligt. Det gick inte att hitta en vikarie i dag, säger Eva, och att ringa runt tar ju också av min tid från barnen.

Vad gäller personaltäthet ligger Västerbottens län på riksgenomsnittet som är 5,3 barn per vuxen. Bäst i länet är Vindeln och sämst till ligger just Robertsfors 5,6 barn per vuxen.

Men det är lite kluvet för det det nya kommunalrådet, socialdemokraten Patrik Nilsson. Det som är bra att det fötts och flyttat in så många barn till kommunen. Kommunen hade förväntat sig att det skulle bli färre barn i förskolan 2010. I stället blev det ett överskott, 18 kom till medan 2 flyttade, alltså + 16 barn.

Vad som gjort att grannkommunen Vindeln ligger så mycket bättre till med personaltäthet i barngrupperna, har han inget bra svar på.

– Det är en bra fråga, säger Patrik Nilsson, kommunen har haft en ansträngd ekonomi i en mängd antal år och det är klart att även förskolan har fått dra sitt strå till stacken. Men det här är någonting som vi har gått till val på och att vi, nu när vi har bytt majoritet här i kommunen, vill jobba aktivt med det. Det här är inte siffror som är bra helt enkelt, säger Patrik Nilsson, socialdemokratiskt kommunalråd i Robertsfors sedan årsskiftet.

Hur kommer barnen att märka det här?

– Jag hoppas barnen märker det här relativt snart att det blir förändringar i verksamheten där vi försöker höja kvalitén för det är det det handlar om.

Patrik Nilsson räknar med att rektor och personal ska hitta en lösning för kommunens förskolor.

Men det krävs mindre grupper och fler vuxna säger förskolläraren Eva Söderlund, och det är bråttom.

– Det är många som jobbar heltid som är inne på att gå ner i tid för de känner att de orkar inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista