Återreglering av småviltsjakten på gång. Foto: Bill Schaefer/Scanpix.
Västerbottens län

Ändring av småviltsjakten på gång

Småviltsjakten i fjällen för EU-medborgare är på väg att avskaffas. Miljö- och jordbruksutskottet har ställt sig bakom en socialdemokratisk motion med krav på att återinföra de tidigare reglerna som infördes av regeringen 2007.  Den 9 februari röstar riksdagen om förslaget.

– Regeringen fattade ett förhastat beslut när man öppnade upp fjälljakten för utländska medborgare. Av ogrundad rädsla för att EU skulle bestraffa Sverige för vårt nationella regelverk avskaffades våra möjligheter att reglera jakten.

Resultatet har blivit ett hårt tryck på jakten vilket lett till att inte ens de människor som bor i fjällkommunerna längre kan vara säkra på kunna jaga, säger Helén Pettersson socialdemokratisk riksdagsledamot från länet en av dem som motionerat i frågan.

– Finland har fått besked är att det är tillåtet att ha särregler för jakt som gynnar de boende i landet. Trots det har de borgerliga partierna inte velat ändra sig. Nu blir det förhoppningsvis en återgång till de tidigare reglerna ändå, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista