1 av 2
Leila Taalbi från Umeå gör praktik på Viforema i Vindeln. Foto: Anna Burén/SR.
2 av 2
Leila Taalbi från Umeå, projektledare Katarina Lundkvist och Rebecka Lindström från Bjurholm. Foto: Anna Burén/SR.
UMEÅREGIONEN

Nytt projekt ska ge unga jobb

Praktik för unga
1:38 min

Ett nytt sätt att hjälpa unga ut på arbetsmarknaden testas just nu i Umeåregionens kommuner. Under ett halvår turnerar sju unga arbetslösa runt på praktik och projekt i de olika kommunerna.

Nu i januari är det Vindeln som gäller och Leila Taalbi från Umeå gör praktik på reklambyrån Viforema.

– Just nu håller jag på att skära ut dekaler som vi ska ge till Cranab och Indexator.

– Jag ville vara med för just då var jag arbetslös och jag kände att det här är ett bra tillfälle att börja i ett projekt och sedan kunna ha det i CV:t och kunna visa vad man har gjort, säger Leila Taalbi.

Under ett halvår turnerar Leila Taalbi och de andra ungdomarna runt i Umeå, Vindeln, Robertsfors, Vännäs, Bjurholm och Nordmalings kommuner. I Nordmaling ordnade de en ungdomshelg och här i Vindeln är det praktik på olika arbetsplatser.

Rebecka Lindström från Bjurholm som nu praktiserar på musikskolan i Vindeln trivs bra i projektet.

– Man får ju mycket erfarenhet och se olika ställen och se hur de jobbar i arbetslivet som man inte har sett så mycket förut, säger Rebecka Lindström.

Projektet kallas för mental arbetsmarknadsregion och har nyligen fått klart med pengar från EU:s sociala fond. Förutom att hjälpa ungdomar i arbete vill man undersöka hur det praktiskt fungerar att bo i en kommun och pendla med kollektivtrafik till jobb i en annan.

– Ofta har man sagt att Umeåregionen är en arbetsregion och det fungerar väldigt bra att pendla ut och in från just centralorten Umeå. Men man vill också titta om det fungerar att pendla från Robertsfors till Nordmaling tillexempel, säger projektledaren Katarina Lundkvist.

Restiden ingår i ungdomarnas arbetstid och för Rebecka Lindström som ska ta sig från Bjurholm till Vindeln blir det många timmar på bussen.

– Det är tolv mil enkel väg så det blir sex timmar på buss varje dag. Ja, långa dagar, säger Rebecka Lindström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".