Lars-Olov Sjöström trafiksäkerhetschef MHF Foto: Inga Korsbäck/SR
Trafik

MHF granskar hur alkoskåp används

1:17 min

Alkoskåp för att kontrollera nnykterhet har blivit allt vanligare. Nu ska alkoskåpen och användandet granskas av Motormännens helnykterhetsförbund, MHF.

– Det här börjar finnas på allt fler ställen och då är det viktigt att vi ser till att de håller en bra kvalitet, säger Holmsundsbon Lars-Olov Sjöström trafiksäkerhetschef MHF.

Med ekonomiskt stöd från Trafikverket som även har ett intresse av att alkoskåpen fungerar som de ska så ska MHF granska hur alkoskåpen fungerar rent tekniskt. Bland annat hur säkra de är och vad som krävs i underhåll för att de ska visa rätt promillehalt när någon blåser i alkoskåpet.

Undersökningen görs också för att slå fast att alkoskåpen, där de används, används rätt och inte som i fallet med bussföretaget Nobina i Umeå där inte bara förare fick blåsa i alkoskåpet och där MHF anmälde Nobina för att man misstänkte att företaget använde alkoskåpet som stämpelklocka.

Något som nu Datainspektionen krävt att Nobina ska upphöra med.

Datainspektionen anser bland annat att Nobina gör fel som varje dag alkoholtestar all personal. Nobina får bara utföra alkotest på personal som kör bussarna. Har inte samtycke getts så förutsätter Datainspektionen att Nobina Sverige AB upphör med att använda alkoskåpet för personal som inte kör buss.

– Skyddet av den personliga integriteten väger tyngre än företagets intresse av att testa all personal, säger Lars Söderberg, jurist på Datainspektionen.

Lars-Olov Sjöström är nöjd med Datainspektionens beslut, ett beslut som han kommer att använda sig av när han är ute och informerar.

Hur alkoskåpet används är viktigt att studera, menar Lars-Olov Sjöström.

– Vi ska också titta på kontexten, sammanhanget där alkoskåpen används. Se hur det fungerar i vardagen och förhoppningsvis leder det här till ett antal rekommendationer till hur det kan se ut i framtiden.

– Därmed kan vi förebygga problem och tvister mellan transportföretag och arbetstagarorganisationer (som facken), säger Lars-Olov Sjöström.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista