Åsa Ögren (S) diskuterar Umeås framtid under speeddaten. Foto: Sofia Strömgren.
Umeå

Många ville dejta sina lokala politiker

"Vi medborgare får möta politiker öga mot öga och ställa frågor"
1:41 min

I går träffades Umeåbor och lokala politiker under en så kallad speeddate i stadshuset. Intresset var stort och för flera av Umeås politiker var det en helt ny form av möte.

– Jag tycker att det är ett jättebra sätt att vi medborgare får möta politiker öga mot öga och ställa frågor, säger Gunborg Andersson från Umeå.

Arrangörer var kommunens ungdomsombud och tanken med det här sättet att mötas är att alla ska hinna prata med flera personer. På några få minuter fick därför politiker och besökare samtala och sedan rotera till ett nytt ämne och nya personer att diskutera med.

Några grundämnen var givna, exempelvis bostad, jobb och medborgarinflytande. En fråga som intresserade många var hur det ska bli med Östra gymnasiet, som bland annat förlorat flera nationella program. Eleverna själva befarar att förändringarna gör att skolan blir väldigt segregerad, men hur det ska undvikas fick de inget konkret svar på under speeddaten.

– Det känns ju som att man har hört det här innan också, men det är ju så kort tid när man bara har åtta minuter. Då har man kanske inte tid att få fullkomlig klarhet i allting, säger Ludvig Lindström, elev på Östra gymnasiet.

Speeddaten var en del av innehållet i Umeå kommuns program under "Öppet stadshus".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".