Maria Åström, som jobbar med utbildningsfrågor på Västerbottens Basketdistriktsförbund. Foto Sofia Strömgren/SR.
Västerbottens län

Brist på basketledare

1:37 min

För att ungdomsbasketen i länet ska växa behövs fler ledare. Därför satsar Västerbottens Basketdisktriktsförbund nu på ledarutbildningar. I helgen hölls en av kurserna på Gammliahallen i Umeå.

– Det finns många barn som vill prova på basket, men det är inte så enkelt att hitta ledare, säger Maria Åström, som jobbar med utbildningsfrågor på förbundet.

Åström upplever att det blivit svårare att få människor att vilja arbeta ideellt och tror att det är en av orsakerna till ledarbristen.

– Det kanske inte lockar lika mycket längre, men vi gör vad vi kan för att kunna få dem till oss, säger hon.

Eleonor Larsson är en av 14 ungdomar från länet som deltar i ledarutbildningen. Hon tränar också klubben Gametime på Östra Ersboda i Umeå och lägger gärna sin tid på det trots att hon inte får någon ekonomisk ersättning.

– Pengar är inte så viktigt, det här ger så mycket annat. Är man en bra ledare kan man göra stor skillnad i barnens liv, säger hon.

Ledarutbildningarna ingår i distriktsförbundets satsning på basketungdomarna. Det i sin tur är en del i en mer långsiktig satsning på basketen, eftersom den under några år hamnat lite i skymundan av andra populära idrotter. Förbundets satsning har börjat ge resultat. Maria Åström nämner att det startats flera nya föreningar i bland annat Storuman, Holmsund och i Skellefteå.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista