Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.
Umeå

Björkar måste bytas ut

1:21 min

Ett fyrtiotal av björkarna på Rådhusesplanaden i Umeå måste bytas ut. Det har visat sig att träden inte är anpassade till Umeås klimat.

– Ja det är inte de finaste björkar man sett. De är inte riktigt anpassade för Umeås klimat. De här björkarna har kvar sina löv varje höst till exempel, och på vintrarna fryser de tillbaka så de ser inte ut som björkar ska göra. De har inte den här raka fina vita stammen utan de är buskiga helt enkelt. Så tyvärr måste vi byta ut allihopa, säger Anna Flatholm parkdriftschef på Umeå Kommun.

Är det första gången ni har misslyckats med björkar på det här sättet?

– Det är alltid svårt. Man ska komma ihåg att växter är ett levande material. Det är klart att man alltid gör sitt bästa när man ska beställa, man försöker säkra att man har en bra frökälla men ja, man kan aldrig riktigt veta. Det är det som är både spännande och jobbigt med växter.

Nya träd ska ersätta de befintliga längs Rådhusesplanaden. Ett 40-tal björkar har handplockats ur en finsk björksort som ska tåla kylan här i norr. Varje träd som ska hit kostar 4.600 kronor. Sen är det en speciell skötsel av dem också, man kan inte bara plantera ner dem och tro att de ska växa.

– I och med att vi köper ganska stora träd, de här kommer att ha en stamomkrets på 20-25 centimeter, så kommer de att kräva en hel del tillsyn i början. Det behövs extra vatten och uppbindning och allmänt pyssel. Det beror ju lite på hur hösten blir också, vi kommer att sätta dem i september, säger Anna Flatholm parkdriftschef på Umeå Kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista