Foto: Eon
Vintern

Snötyngden hotar kraftledningar

1:35 min

Varmare väder gör att risken för elavbrott ökar. Snön tynger ner ledningarna, och snötyngda träd som faller över ledningarna kan orsaka kortslutning och elavbrott.

Hitills har Skellefteå Kraft haft några mindre driftsstörningar runt Robertsfors och kring Lycksele där cirka 250 kunder har drabbats.

På vissa håll är det väldigt mycket snö men Tommy Hägglund tycker ändå att det är en ganska normal vinter.

Skellefteå Kraft har 550 mil luftledningar och för att förebygga problem så har hela nätet inpekterats från helikopter, ett arbete som tog en vecka. I vissa fall används annat än motorsågar för att ta ner snötyngda träd.

För den som färdas efter en kraftledning på skidor eller skoter ska inte gå nära nedfallna ledningar. Man bör också vara observant på träd som har kontakt med ledningsnätet.

Umeå energi hade extra personal ute för att rensa ledningar från snö i samband med förra veckans snöfall och har klarat sig utan strömavbrott, trots tövädret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista