Integritet

Ny fotolag möter motstånd

1:37 min

Regeringen vill förbjuda integritetskränkande fotografering. Förslaget har väckt stark kritik, bland annat hos både Tidningsutgivarna och hos Svenska journalistförbundet.

– Det finns en risk här att allmänheten ser det här som ett allmänt fotoförbud och inte ser de här undantagen som finns. Vi tycker också det är svårt med definitionsproblem här, vad är "störande," vad är "för nära", det kan ju uppfattas väldigt olika av olika personer, säger Per Trehörning, jurist och ombudsman vid Svenska journalistförbundet.

Kan man inte säga ändå att offentliga personer också har rätt till ett privatliv och en privat sfär när det gäller fotografier och filmande?

– Det är klart att även offentliga personer kan ha visst privatliv men inte, menar jag, när man är ute och rör sig bland allmänheten. Man har ju valt detta att vara offentlig person, då får man också tåla att bli granskad.

Enligt lagförslag ska den enskilde fotografen själv avgöra vad som kan uppfattas som kan uppfattas som kränkande vid fotograferingsögonblicket. I dag är det en ansvarig utgivare som tar det beslutet vid en eventuell publicering. Den fotograf som bryter mot lagen ska enligt förslaget kunna dömas till ett års fängelse.

– Spontant känns det som ett ganska strängt straff, säger Jan Färingö, fotograf vid Sveriges television i Umeå.

-- Men å andra sidan om det verkligen är en människa som blir kränkt, som den där historien där en kvinna blev fotad av en hyresvärd på sin toalett, det är ju en ganska grov kränkning av integriteten. Men om jag som fotograf på ett nyhetsprogram skulle fota en makthavare som vi tror att vi kan avslöja med någonting och bli dömd - då känns det väldigt konstigt, säger Jan Färingö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista