Rönnskärsverken. Foto Magnus Bergner/SR.
Arbetsmarknad

Jobbchanserna ökar med Utsikten

1:24 min

Chansen att få jobb ska öka för skellefteungdomar som är med i projektet Utsikten. Under hösten har 60 procent av deltagarna gått vidare till egen försörjning genom anställning eller studier.

– Det har faktiskt gått mycket bättre än vi hade trott och hoppats måste jag säga. Under hösten har vi legat på över 60 procent som har lyckats ta sig in på arbetsmarknaden och få en egen försörjning, antingen via en anställning eller som har påbörjat egenfinansierade studier. Det är en fantastiskt bra siffra, säger projektledaren Ingrid Selin.

Vilken typ av jobb är det de kan få?

– Det är alla möjliga typer av jobb i olika branscher. Vi har de som är inom industrin, vi har nån entreprenör ute på Rönnskär som har anställt, det är ett däckföretag, det är monteringsarbete, elektronikföretag, det är inom äldreomsorgen, så det är rätt blandat.

Det är fyra huvudmän som står bakom projetket Utsikten: Skellefteå kommun, Landstinget, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Och enligt Ingrid Selin är det det som gör att projektet lyckats hjälpa så många.

– Har man behov av någon insats från till exempel psykiatrin så kan vi ju lätt koppla på det eller något annat stöd från socialtjänsten. Det är ju inte alldeles ovanligt att man kommer och har något krångligt papper från Försäkringskassan, bara en sådan sak kan göra att de blir så oroliga att de inte klarar av att gå på sin praktik. Kommer de till oss så kan vi svara på de allra flesta frågor direkt, säger Ingrid Selin, projektledare för Utsikten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista