Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)
Sjukförsäkringen

Sjukskrivningarna ökar igen

Publicerat tisdag 25 januari 2011 kl 12.11
Foto SR Västerbotten.

Sjukskrivningarna ökar nu efter att ha minskat i många år. Framför allt beror ökningen på att utförsäkrade återvänder till sjukförsäkringen efter att ha genomgått den tre månader långa arbetslivsintroduktionen hos Arbetsförmedlingen.

Under fjärde kvartalet i fjol ökade sjukskrivningarna med 11 procent jämfört med året innan, enligt statistik från Försäkringskassan som TT tagit del av. Framför allt beror ökningen på att utförsäkrade återvänder till sjukförsäkringen.

I Västerbottens län var ökningen 15 procent. Räknar man bort de som återvände efter att ha genomgått den tre månader långa arbetslivsintroduktionen hos Arbetsförmedlingen var ökningen av sjukskrivningar 2 procent.

Försäkringskassans prognos var från början att 38 procent av de som utförsäkrades skulle återvända till försäkringen, men andelen blev betydligt högre. Av de som utförsäkrades vid förra årsskiftet hade 60 procent återvänt till sjukförsäkringen i december 2010.

Gotland var det enda län där sjukskrivningarna minskade under fjärde kvartalet. Mest ökade sjukskrivningarna i Uppsala, Södermanlands, Västra Götalands och Värmlands län.

Antalet som nybeviljades sjuk- och aktivitetsersättning sjönk däremot i fjol.

– Det är helt enkelt svårare att få sjukersättning med de nya reglerna, säger Mathias Johansson, analytiker på Försäkringskassan till TT.

Om sjukskrivningarna

Sjukskrivningarna, mätt i antalet sjukpenningdagar upp till 2,5 år, började öka i augusti 2010.

Under fjärde kvartalet ökade sjukskrivningarna med 11 procent.

Försäkringskassan räknar med att uppgången fortsätter under de närmaste två åren och når en topp 2012 för att sedan börja sjunka igen.

Däremot nybeviljades 36,5 procent färre personer sjuk- eller aktivitetsersättning, det som tidigare hette förtidspension, under 2010 jämfört med 2009.

Bland kvinnor var det 40,4 procent färre som nybeviljades sjuk- eller aktivitetsersättning och bland männen 32,4 procent färre.

Källa: Försäkringskassan (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".