Hälsa

Marschaller påminner om förlorade liv

1500 marschaller
1:43 min

För trafikdöden finns en nollvision, om att ingen ska behöva dö i trafiken. Det är tre gånger så många som personer som dör i självmord, och med 1500 tända marschaller runt om i landet vill man uppmärksamma det. I Skellefteå deltar man med 29 stycken.

Runt om i landet tänds marschaller för att påminna om hur många liv som släcks genom självmord. Just att tända ljus eller marschaller har man gjort i många år inom Spes, Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd, berättar Ingrid Ögren, ordförande Spes i Västerbotten.

Manifestationen har vuxit och spridit sig över landet bland annat upprop via Facebook, bloggar och 1500marschaller.se. Peter Dorsch från Fontänhuset i Stockholm skapade en Facebookgrupp  och driver frågan om en nollvision för självmord.

Förutom att få politikerna att agera, skjuta till pengar och resurser för självmordförebyggande arbete, hoppas man också att vi alla ska prata mer psykisk ohälsa och självmord.

– Om vi inte pratar om det, och om vi inte pratar med de männniskor som faktiskt riskerar att ta sitt liv, då är risken stor för att det ökar, säger Ingrid Ögren.

Hennes förhoppning är att vi ska bli bättre på att ta hand om varandra, se när någon mår dåligt och våga fråga.

– Hur mår du, egentligen? Är det någonting jag kan göra för dig?

Om man känner någon som mår dåligt, som man är orolig för, rekommenderar Ingrid Ögren att man råder denne att söka hjälp, och kanske erbjuda sig att hjälpa till, att ringa eller att följa med. Sjukvårdsrådgivningen, primärvården, psykiatriska akuten eller Nationella hjälplinjen kan man vända sig till, beroende på hur akut det är och vilken tid på dygnet det handlar om. Är det överhängande fara för någons liv kontaktar man SOS Alarm på 112.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".