Sapmi

Forskning en nyckel till fjällkonflikt

Forskningen har en viktig roll när det gäller att lösa konflikterna mellan samer i Tärnafjällen. Det menar Peter Sköld, professor på Centrum för samisk forskning - som under förra veckan kallade till ett seminarium för att höra röster inifrån konfliktområdet.

– Som har arbetat med frågorna, som har egna erfarenheter av vad som händer i området, och för att de ska få en möjlighet att diskutera och för att de som forskar här ska få möjlighet att lära sig mer om hur människor ser på de problem som finns, säger Peter Sköld och berättar att utgångspunkten för det som sker på Centrum för samisk forskning, är att det ska vara av stor betydelse för människorna i Sapmí.

Genom att lyssna på vad som är viktigt och intressant får de en uppfattning om vad dom bör sätta fokus på. Han menar att staten som genom sin samepolitik ligger bakom konflikten är den som i slutändan ska ta ansvar för att forskningen och att kunskapskapsinhämtandet blir gjort.

Därför vänder sig Cesam till staten och menar att det bör inrättas ett nationellt centrum för samisk forskning.

– Vilket innebär att staten ger oss en pool med forskare som kan ta tag i alla de frågor som vi har hört idag är jätteviktiga att komma vidare med för att vi inte ska fastna i bråk och problem.

Skulle det kunna vara en lösning på konflikten i tärnafjällen?

– Det skulle kunna vara början på en lösning. Jag tror ju inte att forskningen i sig är det enda som behövs för att det här ska bli bättre utan i förlängningen ju sedan använda den nyvunna kunskapen och forskningsresultaten för att skapa en form där människor kan mötas för att samverka och för att lösa upp de knutar som finns. Och jag tror att med mer kunskap och vettigare former för de här diskussionerna och en slags medling så har vi goda förutsättningar att åstadkomma det också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista