1 av 2
2 av 2
Marika Lindgren och Lena Forsberg nöjda med starten av primärvårdsjouren Foto: Inga Korsbäck/SR
Umeå

Patienter hittar till primärvårdsjouren

1:20 min

Landstingets primärvårdsjour som flyttat från akuten vid Universitetssjukhuset till Ålidhems hälsocentral har haft fullt upp. Under första veckan har en hel del patienter vänt sig till jouren med lättare besvär.

Mikael från Umeå är glad över att slippa vänta:

– Det kan ju bli bra, för det kan ju annars vara ganska trångt på akuten.

Lite annan miljö också?

– Ja och idag var det väldigt lugnt och man fick ju hjälp direkt, säger Mikael.

Mikael som kom med sin dotter till primärvårsjouren var nöjd med att snabbt få träffa en av de två läkare som den här kvällen var i tjänst och det trots att sjukvårdsrådgivningen först skickat Mikael och dottern till akuten för bedömning.

Primärvårdsjouren som nu flyttat från sjukhuset till hälsocentralen på Ålidhem har haft en jämn ström av patienter. Första helgen kom ett 80-tal patienter, det berättar distriktsköterskan Marika Lindgren, sektionsledare för primärvårdsjouren:

– Under helgen har det varit väldigt mycket patienter som hittat hit och det är jag väldigt tacksam för och det har varit lagom med patienter under veckan, säger Marika Lindgren.

Primärvårdsjouren på Ålidhems hälsocentral som tar emot patienter från Umeå, Robertsfors, Vindeln och Nordmaling, kvällar och helger, vänder sig alltså till patienter som inte kräver akut sjukhusvård och Lena Forsberg som är avdelningschef tycker att flytten från akuten fungerat bra:

– Det har gått otroligt bra och på sköterskesidan så är det vana sköterskor som jobbar här och de kan patientarbetet. Även fast det är nya lokaler och till viss del även nya arbetsuppgifter i och med att det är på kvällarna, så har det fungerat otroligt bra, säger Lena Forsberg.

Personal som jobbar på landstingets primärvårdsjour i Umeå kommer från olika hälsocentraler och för en hel del av de anställda innebär det andra arbetstider än tidigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista