'Mår ni dåligt?' 'JAAAAA!!!!' Det var startsignalen för Ångestloppet, en manifestation för att sätta uppmärksamheten på människor med psykisk ohälsa och arrangerades av Fountain House. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
Hälsa

Psykisk ohälsa skrämmer - Hjärnkoll vill förändra

1:37 min

Psykisk ohälsa skrämmer och okunskapen om såväl psykiska sjukdomar som om vården är stor. Det visar två nationella undersökningar som genomförts av kampanjen Hjärnkoll. Var tredje tillfrågad västerbottning kan inte tänka sig att arbeta ihop med någon som har en psykisk sjukdom. Fakta är att var fjärde svensk drabbas av psykisk ohälsa någon gång i livet.

Det finns en negativ syn på den psykiatriska vården, och en okunskap om vart man ska vända sig för att få professionell hjälp. Det visar två nationella undersökningar som genomförts av kampanjen Hjärnkoll.

Hjärnkoll finansieras av regeringen och är en riksomfattande kampanj för att förändra attityder till personer med psykisk ohälsa och psykiska funktionsnedsättningar.

I Västerbottens län kan till exempel 30 procent av de tillfrågade inte tänka sig att arbeta tillsammans med någon som har en psykisk sjukdom, och 17 procent vill inte ha besök av en granne som varit patient inom psykiatrin.

Psykisk ohälsa är så vanligt att det klassas som en av sex folksjukdomar. En av fyra svenskar kommer någon i livet att uppleva depression, ångestsyndrom eller annan psykisk ohälsa.

Västerbotten är också ett av tre utvalda kampanj län som fått information via olika medier och från speciella ambassadörer som berättat utifrån sina egna erfarenheter av psykisk ohälsa

Attityderna har förbättrats mellan de två undersökningarna, berättar Marjet Gustavsson, ansvarig för kampanjen i Västerbotten.

– Det är fortfarande mycket att göra men det är en tydlig förändring vilket både förvånade och gladde mig.

Att öka kunskapen om psykisk ohälsa är också viktigt ur ett samhällsekonomiskt perspektiv.

– Den näst största sjukskrivningsorsaken i länet är relaterade till psyket. När man väl har fått den här stämpeln, så gör de här bilderna att det är väldigt svårt att komma in i arbetslivet, säger Marjet Gustavsson

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista