Hotade politiker överväger att avgå

Nästan en femtedel av landets ordföranden i kommunala nämnder utsattes för våld eller hot om våld de senaste 18 månaderna. Värst är det för kvinnor i förtroendepositioner.

Enligt en rapport från Svenska Kommunförbundet och Landstingsförbundet har var tredje kvinna som är förtroendevald i landstinget övervägt att avgå.

Kommunalrådet i Lycksele, Lilly Bäcklund, har aldrig blivit ofredad för att hon är politiker, men kan förstå att våld får politiker att sluta.

- Man ställer sig nog den frågan - är det värt att utsätta sig för det här när man jobbar som politiker, säger Lilly Bäcklund som tycker att det är hot mot politiker är ett allvarligt problem.

- Det är ett hot mot demokratin.

Våldet och hotet mot politker har blivit grövre och mer sofistikerat, enligt rapporten.

Samtidigt ökar misstroendet mot politiker. Enligt de väljarundersökningar som Göteborgs universitet gör, har misstroendet ökat med 12 procentenheter dom senaste tio åren. Men den nya rapporten kopplar inte ihop politikerförakt med hot och våld mot politiker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".