Västerbottningarna ska bli fler

Västerbottens folkmängd kommer att öka inom en 10-årsperiod. Den framtidsvisionen presenterades igår för politikerna vid landstingsfullmäktige.

Gruvnäring, biltestverksamhet, träkluster som etableras, framgångrika enskilda företag kommer att behöva arbetskraft. Till det kommer all den arbetskraft som ska ersättas i den offentliga sektorn när fyrtiotalisterna går i pension. Det är en del av bakgrunden till att Inge Andersson, ordförande i Landstingets nämnd för regional utveckling, ser positivt på länets befolkningskurva de kommande åren.

- Alla de ska ersättas med arbetskraft och de människorna finns inte i inlandet idag, de måste flytta dit. De som går i pension kommer att bli kvar, och leva friska länge. Så rent matematiskt tror jag att det är så, förklarar Inge Andersson varför han tror på en ökande befolkning i länet.

Inte ens den dystra statistiken som visar på att allt färre barn föds här kan dämpa hans optimism.

- Arbetskraften som ska ersättas kommer att bestå av yngre människor som bildar familj, får barn, säger Inge Andersson som tror att vi snart kommer att se det här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista