Byggjobbare lever farligt

Byggnadsarbetarnas vardag är full av risker. I en undersökning som Byggnadsarbetarförbundet gjort svarar en majoritet av medlemmarna att de är rädda för att dö eller skadas på jobbet.

- Det händer dagligen små olyckor som aldrig rapporteras in, säger Bo-Erik Persson är ombudsman på Byggnads i Umeå.

- Små tillbud som att man snavar, eller man står hopkrupen och jobbar och ska resa sig och kör huvudet i något som sticker ut, eller halkar vintertid, det är sånt som Bo-Erik Persson säger händer på varje bygge.

I Byggnads undersökning där 1000 medlemmar medverkat säger 90 procent att de är rädda för skador i jobbet och 15 procent säger att de är rädda för att de ska dö. Det är stress, damm och tunga lyft som är det största hälsoriskerna.

Ulf Hägglund är byggnadsarbetare och lagbas på ett lägenhetsbygge i centrala Umeå, just nu är hans arbetsplats högt upp i luften, där ett tak ska byggas. Han är lite förvånad över att det var så många som svarat att de var oroliga för risken att skada sig.

- Det finns i bakhuvudet hela tiden att man är lite extra försiktig när man kommer upp i höjden, men annars går det ju inte tänka så för då måste man vara hemma, säger han.

* Har du råkat ut för någon olycka någon gång?

- Ja, många gånger.

* Vad är det som hänt då?

- Förra veckan sköt jag mig med en sådan där i handen?

* Vad är det där?

- En spikpistol.

* I handen?

- Ja, här rätt in, visar Ulf Hägglund vår reporter Eva Brännman. Han hade tur i oturen och träffade inte några ben eller senor med spikpistolen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista