Cathrin Alenskär, internationell samordnare på Umeå kommun. Foto: Tommy Engman/SR.
Umeå

Umeå anställer lärare i samiska

"Det skulle ju faktiskt behövts folk som jobbade mer"
1:32 min

Umeå kommun heltidsanställer person som ska vara lärare i nordsamiska och koordinator för den nya språklagen. Eleonor Blind vill att dottern ska lära sig mer samiska i förskolan och är kritisk till att samiskläraren ska jobba halvtid med administration.

För ett år sedan blev Umeå förvaltningskommun för det samiska språket, vilket innebär att kommunen ska kunna erbjuda samisk förskoleundervisning, med lärare som pratar samiska.

Nu heltidsamställer alltså Umeå kommun en person som är lärarutbildad och har nordsamiska som modersmål. Cathrin Alenskär jobbar som internationell samordnare.

– Det är en fråga som är väldigt intressant för oss att vi kan erbjuda samisk undervisning samisk kultur i förskolorna generellt om man säger så. Och det är Umeå kommuns intention, det är ju att vi ska införliva den samiska kulturen inte bara i vissa förskolor utan det ska man kunna jobba med på olika sätt på alla förskolor, skolor. Dom här metoderna dom håller vi på att utveckla nu tillsammans med samiska representanter hr vi ska införliva den samiska kulturen i skolan i Umeå, Cathrin Alenskär, internationell samordnare på Umeå kommun.

Men Eleonor Blind tycker att kommunen sköter det här dåligt.

– Nu har dom ju sagt att eventuellt ska vi kunna anställa en halvtids samisklärare som skulle kunna jobba halvtid med administration också. Det tycker jag ju inte, jag menar, barnen som finns här, det är som om dom försöker gå runt det här genom att, jag vet inte vad dom vill ha dom här pengarna till, jag tycker dom inte har rätt till dom här pengarna om dom inte kan bedriva en fullgod samisk undervisning, säger Eleonor Blind.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".