Juktån är ett utmärkt fiskevatten där t o m flugfiske VM hållits. Foto: Örjan Holmberg/SR
Sorsele

Gruvutsläpp hotar fisket

1:59 min

Kommer gruvverksamheten i Blaiken att leda till en miljökatastrof i Juktån? Den oron finns i Sorsele efter den minst sagt skakiga driften vid gruvan.

Kurt-Arne Holmlund ordförande i Juktåns mellersta fiskevårdsområde är oroad.

– Det är en stor frustration att vårat fina fiske och vår fina Juktådal ska bli förstörd tack vare att det är en gruva som släpper ut vissa förorenade ämnen.

Blaikengruvan eller Ersmarksgruvan som den nu heter är inte i drift men Lappland Goldminers prospekteringsborrar med förhoppning om att öppna gruvan igen.

Gruvan startades som en zinkgruva av Scanmining men driften blev ett ekonomiskt fiasko som till sist ledde till konkurs. Lappland Goldminers köpte konkursboet för att komma åt ett strategiskt bra placerat anrikningsverk.

Vårfloden 2010 blev väldigt snabb och de dammar som ska hindra att tungmetaller lämnar gruvområdet svämmade över och förorenat vatten kom ut i Juktån.

Förutom harrfisket sätter Vattenfall årligen ut öring i Juktån enligt bestämmelser i en gammal vattendom. Eftersom det är en extra känslig art finns det en risk att öringutsättningen blir verkningslös, befarar Kurt-Arne Holmlund i fiskevårdsområdet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista