3 mil uppströms Lomselenäs har det skett flera utsläpp av tungmetaller. Foto: Örjan Holmberg
Sorsele

Gruvutsläpp oroar vid Juktån

1:08 min

Utsläpp av tungmetaller från gruvan i Blaiken skapar oro. Flera boende längs Juktån tar sitt vatten i egna brunnar nära ån och är osäkra på hur nyttigt det är att dricka vattnet.

Kerstin Holmgren i Lomselenäs tycker inte det känns bra att det läcker zink från gruvan

– Jag är orolig för vi vet att det är zink som har gått ut från gruvan. Och vi vet inte om det finns i brunnen och jag får i vattnet jag dricker. Det oroar mig, säger Kerstin Holmgren.

Sorsele kommun har tagit vattenprover i brunnarna nedströms gruvan som visar halten av olika metaller. Värderna för zink är förhöjda och Livsmedelsverket klassar vattnet som tjänligt med anmärkning.

Det går inte i nuläget bevisa att gruvan påverkar brunnarna längs Juktån men eftersom det är känt att det läcker ut tungmetaller och att det inträffat incidenter med kraftiga utsläpp kan inte Kerstin Holmgren och de andra som bor längs Juktån undgå att oroa sig.

– Jag vill dricka vattnet och inte behöva tänka, vad får jag i mig och kommer det att påverka mig, att jag blir sjuk, säger Kerstin Holmgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista