Bild från polisens presskonferens när kopplerihrävan utreddes. Foto: Lennart Odhström/SR
Västerbottens län

Stor koppleriutredning läggs ner

1:16 min

Åklagaren lägger nu ner hela utredningen kring den uppmärksammade kopplerihärvan där fem män från Norr- och Västerbotten greps, misstänkta för våldtäkter och koppleri.

Under vintern och våren 2010 bedrev polisen ett omfattande spaningsarbete i vad de misstänkte var en kopplerihärva. Totalt var runt 30 poliser involverade i spanings- och utredningsarbetet

Den 10 juni greps fem män från Västerbotten och Norrbotten misstänkta för våldtäkter, sexuellt tvång och koppleri. I samband med gripandet beslagtogs datorer och telefoner och dagen efter häktades männen.

En dryg vecka senare släpptes fyra av männen men åklagaren vill omhäkta den femte mannen i väntan på ytterligare utredning. Men efter nya häktningsförhandlingar ansåg tingsrätten att även han skulle släppas.

Utredningen gick vidare och under hösten 2010 avfördes fyra av dom misstänkta helt från utredningen, men misstankarna att den femte mannen sysslat med koppleri fanns kvar. Och nu, drygt ett halvår efter att männen greps, så har åklagaren Christna Voigt beslutat att hela utredningen ska läggas ner eftersom brott inte kan styrkas.

Den man som fanns med längst i utredningen överväger nu att begära skadestånd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista