1 av 2
Håkan Rosengren, Arbetsmiljöverket. Foto: Filippa Armstrong/SR.
2 av 2
Foto: Pär Olsson/SCANPIX.
Arbetsmiljö

Satsning mot buller och vibrationer

"Det bullrar hela tiden"
1:43 min

Många utsätts för buller och vibrationer i sitt arbete, något som kan ge bestående skador. Arbetsmiljöverket inleder nu inspektioner på cirka 400 arbetsplatser i Norrland för att förebygga riskerna.

Rikard Mannelqvist i Umeå jobbar på byggen som håltagare. Han bilar i betong och utsätts varje dag för vibrationer och buller i sitt arbete.

– Det är ett påfrestande arbete vi gör, det är vibrationer och det har man känningar av själv i armbågar och axlar. Det bullrar hela tiden när man ska ha sönder betong. Men man har ju hörselskydd och bättre möjligheter att skydda hörseln bättre än vibrationer, säger Rikard Mannelqvist.

Buller och vibrationsskador finns inom en rad olika yrken och branscher. Arbetsmiljöverket inleder nu inspektioner på cirka 400 arbetsplatser i Norrland.

Förra året gjordes en motsvarande insats i södra Sverige då upptäcktes brister i arbetsmiljöarbetet hos 70 procent av de 600 besökta arbetsgivarna. Det gällde riskbedömningar, användning av hörselskydd och krav på att de som utsätts för höga ljudnivåer och vibrationer ska erbjudas medicinska kontroller.

Håkan Rosengren, projektledare på Arbetsmiljöverket säger att det främsta syftet är att öka kunskapen om riskerna och hur man förebygger skador.

– Vi hoppas få upp kunskapsnivån för väldigt många arbetsgivare men också arbetstagare har bristande kunskaper eller inga alls om vad särskilt vibrationer kan få för effekter på människokroppen. Många känner att när man har stått med ett handverktyg så surrar det i händerna och det är en första indikation på att man har en påverkan på kroppen.

– Stress är också en bidragande orsak. Det kan att ett arbete ska utföras väldigt snabbt, det är tidspress. Det kan vara ackord som påverkar det där också.

Något som Rikard Mannelqvist känner igen.

– Det är oundvikligt ibland. Ibland kör man ju på utan att tänka sig för, säger Rikard Mannelqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".