1 av 2
Flisstock av plast ny produkt i skogsbruket Foto: Inga Korsbäck/SR.
2 av 2
Gösta Bruun, Kjell Josefsson, Andreas Stubelius och Eva Fridman Foto: Inga Korsbäck/SR.
Skogsbruket

Flis i plaststock

1:30 min

Inom jordbuket har vi sett dem, stora balar på åkrarna, fyllda av ensilage. Nu är samma koncept på väg in i skogsbruket. Prototyper ska tas fram av en maskin som tar hand om trädtoppen, flisar den och förpackar allt i en 300 kilo tung plaststock.

– Att vi helt enkelt flisar upp det, konserverar det och lägger det i en flisstock. Den flisstocken kan användas för energi, för cellulosaindustrin och kemiska industrin. Den är helkonserverad denna stock, säger Gösta Bruun ordförande Flispac AB.

Att pressa samman flis i plast så att den ser ut som kraftig stock på mellan två och fem meter innebär att mer av skogsråvaran kan tas tillvara vid avverkning, röjning och gallring. Skellefteå kraft är ett av flera energibolag som visat intresse för Flispac. Även Energimyndigheten som satsat 2,7 miljon ser stora ekonomiska vinster med Gösta Bruuns innovativa uppfinning, det säger Andreas Stubelius.

– När man gör flisen idag så ligger den ofta rätt länge (i skogen). Den blir blöt och allt möjligt och när du väl ska hämta ut den så är det inte alltid du kan få ut allt du lagt i hög heller.

– För du vill inte ha med sten eller bitar som kommer in i värmeverket, så det är ett effektivare sätt att ta hand om det man redan har gjort, säger Andreas Stubelius.

Avverkningssystemet som ska ta hand om trädtoppen när trädet fälls och plasta in råvaran ska gå att montera på befintliga skogsmaskiner. 

För markägare och skogsentrepenörer så kan Flispac bli ett sätt att tjäna mer pengar om flisstocken även går att elda med.

– Det kommer i ett helt annat läge när vi börjar att diskutera att det går att avsätta på annat sätt än inom cellulosaindustrin, säger Gösta Bruun.

Den plast som ska användas ska tillverkas av etanol eller metanol, det säger Gösta Bruun som hoppas att Flispac kan presenteras vid nästa Noliamässa.

För att inte utarma marken när mer av skogsråvaran tas om hand,  föreslår Gösta Bruun att man återför askan efter att flisen eldats upp. Askan från värmeverken kan förslutas på samma sätt som flisstocken och sedan föras tillbaka till skogen.

Intressenter och finansiärer bakom Flispac är förutom Energimyndigheten, Sveaskog, Fortum, Mellanskog, Skellefteå Kraft och företaget Pousse som gör provmaskinen till flissystemet.

Flissystemet passar särskilt bra för det skogsbruket i norrland och därför placerar Flispac AB sitt huvudkontor i Vännäs. Ny vd är Eva Fridman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista