Skellefteå

Färre kafferaster på fabriken

1:22 min

Hisstillverkaren Alimak i Skellefteå vill dra in en av dagens två kafferaster för att klara sig i konkurrensen mot låglöneländer. Något som upprör anställda på företaget som i fjol gjorde en vinst på 100 miljoner kronor.

Företagsledningen säger att man vill använda arbetstiden till att hitta förbättringar inom produktionen.

– Det vi vill göra är att frigöra tid för de anställda att arbeta med förbättringar så att vi kan bli mer konkurrenskraftiga, säger Rolf Persson, VD på Alimak.

Det lokala avtalet mellan IF Metall och företaget Alimak som nu upphör innefattar bland annat två betalda fikapauser per dag. Företagets vill i fortsättningen bara betala en paus på 15 minuter per dag.

Alla kan fika två gånger med då förlängs arbetsdagen med 15 minuter och den som vill kan reglera tiden genom att korta lunchen. VD:n Rolf Persson anser att det här är ett led i att öka Alimaks konkurrenskraft och förhindra att tillverkningen på sikt flyttas från Skellefteå.

– Två och en halv timme i veckan sitter man och dricker kaffe utan att ägna sig åt produktivitet i företaget. Med den konkurrens vi har från lågkostnadsländer så går inte det längre helt enkelt.

Parterna har nu avslutat förhandlingarna i oenighet och det centrala avtalet kommer då att gälla. Det innebär bland annat att det blir fasta arbetstider och den flextid som ibland används för att anpassa arbetet efter produktionen tas bort.

Alimak gjorde förra året en vinst på 100 miljoner kronor och fackordförande Eric Lindqvist, IF Metall förstår inte varför de anställda inte ska få ta fikapaus på arbetstid.

– Vi har ett jättelönsamt företag och vi gick in i årsarbetstidsförhandlingar utan att begära någonting. Det enda vi ville var att ha det som vi har haft det. Men det var företaget inte beredda på utan man tycker att vi inte har råd att vi får ha de betalda fikarasterna.

– Hur är stämningen bland de anställda?

– Den är låg, bitter. Det finns ingen förståelse för att man måste plocka bort en fikarast i vad jag skulle tro är ett av Skellefteåregionens mest lönsamma företag, säger Eric Lindqvist, IF Metall.

– När man nu går på de centrala avtalen så har vi ju inget flexavtal. Där har man fått ut mycket, folk har jobbat lite mer när det har behövts och lite mindre när det har varit lugnt utan att det har kostat företaget en krona i övertidsersättning.

– Ingen är nöjd med att vi har hamnat i den här situationen, säger Eric Lindqvist, IF Metall på Alimak Hek.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista