Knott föredrar älgjakt

Det är inte bara vi människor som gillar att jaga älg. Knott gör det också. Men sork och ekorre är populära hos knotten.

Älg är det mest populära värddjuret för de knott som ger sig på däggdjur längs de norrländska älvarna. Detta visar en studie som svenska och amerikanska forskare har gjort. Den gemensamma studien om knottens val av värddjur är den första i sitt slag som gjorts i naturlig miljö.

Förutom älg var också sork och ekorre populära värddjur för knotten. Bland fåglarna är det främst skogshöns som tjäder och orre som knotten ger sig på.

Forskarna fäste en stor håv på ett biltak och samlade in knott längs de stora norrländska älvarna. Sedan analyserades det blod som hittades i knotten. Med hjälp av DNA-analyser på blodet gick det att få reda på vilka värddjur knotten mumsat på.

Uppgiften var inte helt enkel, eftersom mätta, blodstinna knott helst undviker att flyga. Bara tre av 1 000 insamlade knott innehöll därför blod.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".