Foto: Peter Öberg/SR.
UMEÅ

Skickades hem med svåra smärtor

1:17 min

Kvinnan skickades hem från sjukhuset trots att hon hade så ont att hon inte kunde stå upprätt. Senare svimmade hon av i hemmet med brusten äggledare. Nu anmäler hon Kvinnokliniken till Socialstyrelsen.

Kvinnan behandlades för ett utomkvedshavandeskap men skickades hem trots att hon hade ont. Senare svimmade hon av i hemmet med brusten äggledare och två liter blod i magen.

Kvinnan har synpunkter på både själva vården och det bemötande hon fick. Så här skriver hon i sin anmälan:

"För de som arbetar i sjukvården är möjligen sjukdomarna just sjukdomar, kanske dagligt förekommande i arbetet. Men för patienterna, människorna, är ofta anledningen till kontakt med sjukvården att en sällanhändelse uppstått i livet.

Något som oroar och som man inte rår över själv, man är utelämnad till andras, professionellas bedömningar. Vad tänker man som professionell om bemötande, etik och respekt? Vad har man för ansvar - som professionell och som medmänniska?"

Kvinnan berättar i sin anmälan att hon skickades hem trots att hon hade så ont att hon inte kunde stå upprätt. Blodvärdet sjönk också men läkaren sa att de proverna inte alltid är tillförlitliga. Hon skickades hem utan undersökning.

Ett par dagar senare svimmade hon i hemmet. Vid operation såg man en brusten äggledare. Den togs bort och så även två liter blod som fanns i buken.

Kvinnan tycker också att hon bemöttes på ett bryskt sätt. Hon skrevs ut, smärtpåverkad, iförd pyjamasbyxor, och fick frågan om hon kunde ta bussen. Och tänk om läkaren kunde ha kommit in till mig och sagt "jag är ledsen att det blev så här", skriver kvinnan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista